Verloren maandag: maak zelf worstenbroodjes en appelbollen

Hoewel over het precieze ontstaan van Verloren Maandag veelverhalen de ronde doen, staat één ding vast: op de maandag na Driekoningen eten we in Antwerpen traditioneel worstenbrood en appelbollen. Ontdek hier hoe je deze lekkernijen zelf maakt:

Worstenbrood maken

Dit heb je nodig:

-      10 plakjes bladerdeeg (zie onderaan voor ons recept om bladerdeeg te maken)

-      1 eidooier

-      1 EL melk

-      600 g gehakt

Zo maak je het:

1.    Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.

2.    Leg de vierkante plakken bladerdeeg op je werkblad.

3.    Maak worstjes van het gehakt en leg ze op het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg samen met het worstje op.

4.    Leg de bladerdeeg pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

5.    Klop de eidooier en de melk los en bestrijk hiermee de bovenkant van de worstenbroodjes.

6.    Bak ongeveer 20 minuten.

Appelbol maken

Dit heb je nodig:

-      10 plakjes bladerdeeg (zie onderaan voor ons recept om bladerdeeg te maken)

-      5 appelen

-      2 TL kaneel (of meer naar smaak)

-      4 EL suiker

-      1 losgeklopt ei

Zo maak je het:

1.    Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.

2.    Schil de appels en verwijder het klokhuis meteen appelboor.

3.    Meng de suiker en de kaneel en strooi het over de appels.

4.    Neem de vierkantjes bladerdeeg, vouw de hoekjes een beetje naar binnen en rol met een deegroller uit tot ronde plakken.

5.    Verpak de appels in de rondjes bladerdeeg en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.

6.    Bak de appelbollen ongeveer 20 minuten in de oven.

 

Zelf bladerdeeg maken

 Ingrediënten (voor ongeveer 10 plakken):

-      250 g bloem

-      Snuif zout

-      250 g roomboter (koud, in blokjes)

-      100 ml koud water

Werkwijze:

1.    Zeef de bloem in een grote kom. Doe het zout, de boter en het water erbij en kneed tot een glad deeg.

2.    Laat het deeg minstens één uur rusten in de koelkast.

3.    Strooi wat bloem op het werkblad en rol het bladerdeeg met een deegrol uit.

4.    Vouw het deeg een paar keer dubbel en rol het opnieuw plat met een deegrol.

5.    Zodra je deeg soepel is, snij je tien vierkanten uit het deeg. Bewaar overgebleven plakken deeg in de diepvries.

Bestel je ingrediënten in de app!

Meer artikelen

17/1/2022

Winterdip? 5 tips tegen de winterblues

6/1/2022

Maak kennis met onze smaakmaker Jos Theys

20/1/2022

7 redenen om voor Lokkal te kiezen

Goesting in Lokkal?

Download de app
1e bestelling = €10 korting
(min bestelling v €50)
Bedankt voor je interesse in Lokkal! De downloadlink is onderweg.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
app store logoplay store logo