Voedselverspilling? 5 tips om minder weg te gooien

Hoe eet je lekker en milieuvriendelijk met lokale producten?

Voedselverspilling blijft een groot probleem in ons kleine land. Hoewel we er van bewust zijn en steeds meer naar oplossingen zoeken om zo ecologisch mogelijk te leven kunnen we het toch niet laten om die restjes in de vuilbak te gooien en zijn we nog te losjes als het gaat om houdbaarheidsdatums. Maar heb je de cijfers achter voedselverspilling al eens bekeken en nog beter, hoe kunnen we het vermijden?

Dweilen met de kraan open

In België gooien we gemiddeld 3 600 000 ton voedsel weg per jaar. Dat is ongeveer 37 kg voedsel per persoon per jaar. We gooien vooral fruit en groente weg, maar ook brood en banket halen al snel de koplopers in. De hoofdreden waarom we voedsel weggooien is natuurlijk omdat het bedorven is (57%). Op de tweede plaats staat het teveel bereiden van voedsel (30%) gevolgd door simpelweg ‘geen zin meer hebben in eten’ (10%) die met brons gaat lopen. Terwijl de producten nog perfect vers waren. Podiumplaatsen om helemaal niet fier op te zijn.

Als deze cijfers je niet doen schrikken misschien doe je dat wel wanneer je weet dat voedsel weggooien gemiddeld €89 per persoon per jaar en per gezin zelfs € 209 per jaar kost. In totaal doorheen heel Vlaanderen is dat 564 miljoen euro. Wat zou jij doen met dat bedrag?

In totaal wordt er in Vlaanderen voor 564 miljoen euro per jaar aan eten weggegooid

Soms ook onvermijdelijk 

Voedselverlies kun je natuurlijk aan veel elementen koppelen. Op het veld gaat er bijvoorbeeld al veel voedsel verloren. Dit door slechte weersomstandigheden, een mislukte of vroegtijdige oogst maar ook tijdens het opslaan van voedsel kan er hier en daar wel wat verloren gaan. Helaas is dit onvermijdelijk in het proces. Ook hebben supermarkten etc. bepaalde eisen wanneer het aankomt op de vorm, kleur, grootte van voedsel die als onbruikbaar afgestempeld kunnen worden en ja, dan worden de kneusjes helaas niet gekozen en worden ze weggegooid.

Voor elk probleem een oplossing en gelukkig draagt ook Lokkal hierin zijn steentje bij door deze kneusjes een nieuw thuis door ze te verwerken in kant-en-klare maaltijden zoals verse soepen.

Het vieze luchtje aan voeding onderweg

Voedselverspilling gaat natuurlijk ook gepaard met het milieu en onze natuur. Want alles dat geproduceerd is in eigen land verbruikt ook onze elektriciteit en andere faciliteiten. Zo komt 26% van alle CO2-uitstoot door de voedselindustrie zelf waarvan 6% van CO2-uitstoot door het transport van het voedsel. 

Zo vermijd je voedselverlies in je huishouden. 

Natuurlijk is gewoon braaf je bord leegeten stap 1, maar ook de keten zo kort mogelijk houden maakt een wereld van verschil. Zo gaan er geen producten verloren als ze een overdreven lange afstand afleggen. Dit doe je door lokaal te consumeren volgens het seizoen. Denk aan pompoenen en rapen in de herfst, aardbeien en bessen in de zomer. Bovendien is gebleken uit een onderzoek aan de KU Leuven dat we seizoensgroenten lekkerder vinden. De producten zijn vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en hebben veel meer smaak daardoor, ze zijn daarnaast ook gezonder.

Hou de keten kort door je producten te kopen bij lokale Smaakmakers zoals Bio De Trog


Tot slot, is het belangrijk om je porties in de gaten te houden die je koopt maar ook bij wie je aankoopt. Zo zorgt Lokkal ervoor dat verse producten die van bij de boer geleverd worden, ten laatste de dag nadien allemaal aan huis bezorgd zijn. Er blijft geen enkele verse tomaat achter.

Je kan dus zeggen dat boodschappen doen bij Lokkal ervoor zorgt dat jij je steentje bijdraagt aan een korte keten. 

Dit vind je misschien ook interessant

4/4/2022

Zo dek je de perfecte paastafel

25/4/2022

Hoe bestellen bij Lokkal

24/3/2022

(H)eerlijke hoeveproducten: dit is MilkShop

Goesting in Lokkal?

Download de app
1e bestelling = €15 korting
(min bestelling v €50)

Bedankt voor je interesse in Lokkal! De downloadlink is onderweg.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
app store logoplay store logo