7 manieren om restjes van kerst te verwerken

Een aperitief, een uitgebreid menu met meerdere gangen en tot slot nog een digestief, dessert of koffietje... Tijdens de feestdagen wordt onze maag flink op de proef gesteld. Heb je je buikje rond gegeten en toch nog wat over van het kerstdiner? Wij vertellen je wat je nog kunt doen met die restjes van kerst.

Zo verwerk je restjes van kerst

1. Wokken of wrappen

Restjes bereide biefstuk, varkenshaas of kalkoen zijn perfect om te wokken. Bak ze op met wat groenten, een lekker sausje en serveer met rijst of noedels. Of snij ze in fijne stukjes en verwerk ze in een wrap. Ideaal voor een snelle lunch!

2. Snel soepje

Met overgebleven groenten maak je makkelijk een heerlijk winterse soep. Wat dacht je van witloofsoep, afgewerkt met grijze garnalen? Of maak een gemixte soep van bijvoorbeeld wortel en paprika, knolselder en pastinaak of aardappel en prei.

3. Homemade chocolademelk

Heb je chocolade over van het dessert? Maak er dan heerlijke chocolademelk mee. Doe enkele stukjes in een tas, voeg melk toe en zet even in de microgolfoven of doe de melk en chocolade in een pannetje en laat smelten op een laag vuurtje. Werk eventueel af met een toefje slagroom.

4. Verloren brood

Verloren brood of wentelteefjes maak je niet alleen met oude boterhammen, je kunt hier ook perfect restjes stokbrood voor gebruiken. Klop 2 eieren los met 200 ml melk, wentel sneetjes stokbrood door het mengsel en bak ze in de pan. Bestrooi met een beetje suiker en smullen maar!

5. Smakelijk sausje

De kans is klein dat je wijn over hebt, maar voor wie toch blijft zitten met een restje rood of wit: verwerk het in een heerlijke saus. Maak bijvoorbeeld rode wijnsaus voor bij een vleesgerecht en witte wijnsaus voor bij vis of groenten, vervang bier door rode wijn in stoofpotjes of meng een scheutje witte wijn door je risotto.

6. Handige kruidenblokjes

Heb je bosjes verse kruiden zoals dille, rozemarijn, bieslook of peterselie over? Hak ze fijn en verdeel ze over een ijsblokjesvorm. Vul de vakjes met olijfolie en zet het in de diepvries. Zo kun je kruiden langer bewaren én heb je de volgende keer kant-en-klare kruidenblokjes om mee te bakken.

7. Invriezen of uitdelen

Wil je de restjes niet meer zelf opeten, of bewaren voor een later moment? Haal dan je Tupperware-potjes maar boven en deel ze uit aan familie en vrienden, of stop ze in de diepvries. Goed om te weten: bereid vlees blijft ongeveer twee dagen goed in de koelkast en tot drie maanden in de vriezer. Vers vlees kun je tot zes maanden in de vriezer bewaren, geblancheerde groenten ongeveer één jaar.

Meer artikelen

17/1/2022

Winterdip? 5 tips tegen de winterblues

6/1/2022

Maak kennis met onze smaakmaker Jos Theys

20/1/2022

7 redenen om voor Lokkal te kiezen

Goesting in Lokkal?

Download de app
1e bestelling = €10 korting
(min bestelling v €50)
Bedankt voor je interesse in Lokkal! De downloadlink is onderweg.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
app store logoplay store logo