Het ooit zo populaire witloof raakt beetje bij beetje uit de gratie, vooral bij jongere generaties. Ruim 20 jaar geleden kocht de gemiddelde Belg ruim 4 kg witloof per jaar, nu is dat nog amper 3 kg. En dat vinden we jammer, want de witte stronkjes zijn o zo lekker én veelzijdig.
Daarom slaan BelOrta en Breydel, twee van onze topsmaakmakers, de handen in elkaar om onze nationale trots opnieuw op de kaart te zetten. Witloof zag tenslotte het levenslicht op Belgisch grondgebied en verdient een vaste plek in de keuken.
Bestel nu witloof van BelOrta en Breydelham in onze app en krijg maar liefst 50% korting*!
Om jongeren de smaak van witloof bij te brengen én hen te verrassen met minder klassieke gerechten, trok BelOrta op pad. Chef-kok Bart Tastenhoye, die in Leuven restaurant Taste runt, creëerde een student-proof witloofgerecht dat hij samen met zijn mama ging klaarmaken bij enkele studenten op kot.
Over onze smaakmakers
De lekkerste lokale groenten en fruit? Die vind je bij BelOrta! Ze bieden het beste van eigen bodem, het hele jaar door of volgens de seizoenen. Ze werken samen met meer dan 1.000 telers en hebben maar één doel: elke dag groenten en fruit van topkwaliteit bieden. Voor ons de ideale partner om kraakverse groenten en sappig fruit recht van bij de boer op jouw bord te krijgen.
Voor op-en-top Belgisch vlees, vervaardigd op ambachtelijke wijze, ben je bij Breydel aan het juiste adres. Al meer dan 40 jaar creëren ze heerlijke vleeswaren met een unieke smaak, zoals hun typische Breydelham, spek, pastrami en nog veel meer. Ze kiezen steeds voor eerlijk, lokaal en duurzaam, en zijn daarom de perfecte match met Lokkal.
Wist je dat…
… volgens de legende het allereerste witloof gekweekt werd in een Schaarbeekse kelder? Het was een Brusselse hovenier, , die na de winter in zijn kelder witte blaadjes ontdekte op de chicoreiwortels die hij er had opgeslagen. De delicate kropjes bleken smakelijk en op allerlei manieren te bereiden. Hij wist de teelt op punt te stellen door duisternis, warmte en vochtigheid te combineren. Een nieuwe groente was geboren: het eerste Belgische ‘wit loof’ werd in 1867 op de Brusselse markt verkocht. De witte kleur wordt veroorzaakt door het ontbreken van chlorofyl, dat in het donker niet wordt aangemaakt. De kroppen werden mettertijd groter en vaster, door verdere verbetering van de teelttechniek, en het witloof kreeg al snel een vaste plek in de Belgische keuken.
… België een gunstig klimaat heeft om het hele jaar witloof van topkwaliteit te oogsten? Al is witloof telen niet zo gemakkelijk en vraagt het veel passie. Het witloofproces bestaat uit twee delen: eerst teel je de wortels, daarna pas het witloof zelf. De caloriearme stronkjes zitten vol vitamines en mineralen.
... Wist je dat zowel Breydelham als Breydelspek officieel erkend zijn als streekproducten en bovendien volledig glutenvrij zijn?
... Wist je dat Breydel zijn eigen korte keten beheert en zo de herkomst van elk stukje Breydelvlees een-op-een traceerbaar is, inclusief de voederrecepturen van de varkens? Zo ben je écht zeker wat je eet.